Burnout en Stress Counselling

Gezonde en ongezonde stress

Op zich is er helemaal niets mis met stress. Stress is heel natuurlijk en noodzakelijk om te kunnen overleven. Het geeft je de mogelijkheid om op de juiste manier te reageren als je gevaar loopt. Het zorgt ervoor dat je wegspringt als je door een auto dreigt aangereden te worden.

Het laatste nieuws

Maar dat is gezonde stress. Wat nu als het 'te' wordt? Wat als je het stress niveau niet meer onder controle hebt? Dan krijg je de spreekwoordelijke druppel die de emmer over doet lopen.
Een van de belangrijke dingen die bij stress (spannen) hoort is namelijk ont-spannen. En dat vergeten we wel eens.
Of we geven onszelf niet meer de tijd om te ontspannen. In dit soort situaties vormt stress een gevaar en moet je er zo snel mogelijk iets aan doen.

Hoe zit dat dan met burnout?

Eigenlijk heel eenvoudig. Als de stress te veel wordt, als de spanning te hoog wordt, dan raak je overspannen. En dat kan resulteren in een burnout. Je bent burn-out, opgebrand, leeg. Niets lijkt meer te lukken. Je hebt nergens meer zin in. Het hoeft voor jou niet meer. Dan wordt het de hoogste tijd om er iets aan te gaan doen. Bijvoorbeeld met de hulp van de counsellor (neem rustig contact op).

Het is zelfs nog beter om al contact op te nemen voordat je in een burnout zit. Want, een burnout is niet fijn. En, het is een langdurige (soms jaren) aangelegenheid. En al die tijd voel je je niet goed in je vel zitten. Allemaal verloren tijd. Allemaal fijne momenten waar je van had kunnen genieten die gewoon voorbij gaan.
In die tijd heb je het gevoel dat je de controle over jezelf verliest. Een heel vervelend gevoel.

Doe de test

Wil je snel even kijken of jij ook gevaar loopt? Doe dan even de volgende test. Vink alle vragen aan die jij met 'ja' kunt beantwoorden.


Lukt genieten je steeds moeilijker?
Lijkt het alsof je steeds vaker iets vergeet?
Leg je de lat vaak te hoog?
Vind je jezelf een perfectionist?
Lukt het heel moeilijk om nee te zeggen?
Sla je wel eens de middagpauze over?
Kun je je steeds moeilijker concentreren?
Verveelt je werk je steeds meer?
Ga je met tegenzin naar je werk?
Pieker je steeds meer over je werk?
Voel je je 'op'?
Heb je eigenlijk nergens meer zin in?
Heb je steeds vaker hoofdpijn?
Ben je steeds vaker ziek?
Kun je steeds minder verdragen?


Dat heb ik nou weer

Ben je bang dat alleen jij met deze problemen zit?
Nou dan kan ik je gerust stellen. Dat is zeer zeker niet het geval. Van de mensen die hun huisarts bezoeken heeft zo'n 12% te maken met stress. Jaarlijks belanden er meer dan 30.000 mensen in de WAO waarvan meer dan 9.000 ten gevolge van stress en overbelasting. Volgens cijfers van het CBS heeft 10% van de Nederlandse beroepsbevolking last van burnoutverschijnselen.
Dus, nee, je bent niet de enige, maar, je kunt er wel iets aan doen.

Aktie ondernemen

Heb je het gevoel gekregen dat jij ook gevaar loopt? Of dat je misschien al verschijnselen vertoont en wil je niet te laat zijn? Vind je eigenlijk wel dat het tijd wordt om opnieuw te beginnen. Om je leven weer onder controle te krijgen. Om die rode draad weer op te pakken. Om weer te genieten van elk moment?
Aarzel dan niet langer en neem direct contact op of bel me.